Mindenhol építkezésbe ütközöl? - Nem csoda, lázas munkában van az ország

Mindenhol építkezésbe ütközöl? - Nem csoda, lázas munkában van az ország

2017-08-31 10:14:13

Továbbra sem veszít lendületéből a hazai építőipar. Az év második három hónapjában közel 452 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon, így az első félévben megkezdett munkák értéke összesen több mint 953 milliárd forintot tett ki. A magasépítések motorjának továbbra is a lakásépítések számítanak, az első félévben megkezdett társas házi (4-nél több lakást tartalmazó) lakáskivitelezési munkák összértéke meghaladta a 180 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 63 százalékos növekedést jelentett. A projektek befejezésére azonban még továbbra is várni kell, a következő félévévekben azonban jelentős bővülésre lehet számítani, már a következő 6 hónapban közel 150 milliárd forint értékben várhatóak társas házi átadások- derül ki a 2017. második negyedéves EBI Építésaktivitási Jelentésből. 


Az év második három hónapjában közel 452 milliárd forint értékben indultak el kivitelezési munkák Magyarországon. Ez az eredmény ugyan valamivel elmarad a tavalyi év azonos időszakától, de összességében az első félévben megkezdett munkák értéke a tavalyi egész éves összeg közel 70 százalékán állt június végén, miután összesen több mint 953 milliárd forintot tett ki az Aktivitás-Kezdés mutató értéke az év első 6 hónapjában. Ez egyben azt is jelenti, hogy az idei év első félévében elkezdett kivitelezések összértéke közelíti a 2015-ös teljes éves eredményt. 

Mindenhol építkezésbe ütközöl? - Nem csoda, lázas munkában van az ország

A magasépítés és a mélyépítés egyaránt jól teljesített az év eddigi részében, de különösen a mélyépítés esetében szembeötlő a növekedés. A magasépítések esetében a lakásépítések szerepe továbbra is meghatározó, ahol a már eddigi magas volumeneket ismét sikerült fokozni a második negyedév során.

A magasépítési szektor fő motorjának továbbra is a lakásépítések számítanak, amelyek sorra döntögetik a rekordokat, az első félévben megkezdett társasházi (4-nél több lakást tartalmazó) lakáskivitelezési munkák összértéke meghaladta a 180 milliárd forintot, ami az előző év azonos időszakához képest több mint 63 százalékos növekedést jelent. Az EBI Építésaktivitási Jelentés adatai szerint 2000 óta soha ilyen értékben nem indultak még többlakásos lakásépítési projektek egy félév alatt, mint az év első 6 hónapjában.

Az irodapiacon úgy tűnik a fejlesztők valamivel kisebb sebességre kapcsoltak, legalábbis a tavalyi év első 6 hónapjával összehasonlítva mérséklődött az újonnan elkezdett irodaház-beruházások volumene, összesen 142 projekt építése indult el a tavalyi 150-el szemben. A megkezdett kivitelezési munkák összértéke 68,7 milliárd forintot tett ki az év első félévében, melyből 30,7 milliárd forintnyi indult a második negyedében, míg 2016 első félévében 94 milliárd forint volt a megkezdett munkák összértéke. Ez azt jelenti, hogy a korábbi évekkel összehasonlítva az irodafejlesztők ugyan még továbbra is meglehetősen aktívak, a tavalyi csúcsévet azonban nem biztos, hogy sikerül majd megismételni az idén.

A magasépítések közül a szintén egyik meghatározó tényezőnek számító ipari épületek és raktárak esetében a piaci számok ugyan messze elmaradnak a a 2015 és 2016 első féléves értékektől, ez utóbbiak azonban olyan kiugró mennyiségek voltak, melyek hosszú távon nem tarthatóak fent. 2017 első 6 hónapjában valamivel kevesebb, mint 107 milliárd forint értékben kezdődtek meg kivitelezési munkálatok.

Az elmúlt két évhez képest jelentős bővülést mutat a hazai mélyépítési szektor, az idei év első hat hónapjában több mint 458 milliárd forint összegben indultak el kivitelezési munkák, míg a tavalyi év azonos időszakában csak 306 milliárd forintot tett ki az aktivitás, vagyis a megkezdett beruházások összértéke. A második negyedévben 187,5 milliárd forint értékben indultak mélyépítési kivitelezési munkák, melyből a legnagyobb részt a vasútépítési, a hídépítési, és az útépítési projektek tették ki. Ahogy előző jelentésünkben is felhívtuk a figyelmet a mélyépítésben tapasztalható növekedésben néhány nagyobb projekt elindulása jelentős szerepet játszott, mint az első negyedévben elindított Puskás Ferenc stadion építése, vagy a Kelenföld-Százhalombatta vasútvonal építése, de szintén jelentősen növelte a mélyépítéseket a Püspökladány-Ebes vasútvonal építésének elkezdése az év második negyedévében, mely 75 milliárd forintból valósulhat meg. 

GAZDASÁG
Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását
Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását
Miért nőnek ennyire a lakásárak? - Egyszerűen nincs miért csodálkozni!
Miért nőnek ennyire a lakásárak? - Egyszerűen nincs miért csodálkozni!
A lakásárak már hosszú ideje növekednek, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akar vége szakadni a drágulásnak. A lakáspiaci keresletet több tényező is támogatja, amelyek alapján várhatóan a jövőben sem szakad vége az áremelkedésnek. A makrogazdasági kilátások kedvezőek, miközben a bérek is folyamatosan bővülnek. Az FHB Index Lakásárprognózis elemzése szerint, a jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, amit a jelentős drágulás ellenére sem sikerült még behoznia a piacnak, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani.
Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt
Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt
Az Airbnb oldalán hirdetett lakásokat általában azért keresik a turisták, mert kedvezőbb áron tölthetnek el egy-egy éjszakát az adott városban, mintha szállodába mennének, vagy esetleg az egyediséget keresik és többre értékelnek egy apartmant, egy megszokott szállodai szobánál. Találni azonban olyan szálláshelyeket is a meghirdetett magánlakások között, amelyeknek nem céljuk, hogy olcsóbbak legyenek, mint egy luxusszálloda szobája. Összegyűjtöttük a 10 legdrágább airbnb-s ingatlant, amelyek között több vidéki villa, balatoni nyaraló, illetve belvárosi modern apartman is szerepelt.Figyelem: Több esetben is lehet, hogy technikai hiba van a rendszerben ezért tévesek lehetnek a feltűntetett összegek! Leginkább a milliós, vagy több milliós éjszakánkénti áraknál érdemes gyanakodni az adatok hitelességében. 
Ellentámadás a bankoktól: megindult a magyar gazdaság visszahódítása
Ellentámadás a bankoktól: megindult a magyar gazdaság visszahódítása
Multi anyacégek, külföldi bankok és beszállító partnerek vették át a belföldi bankok helyét a magyar vállalatok finanszírozásában a válság nehéz évei alatt. Legalábbis részben. A legfrissebb adatok azonban már azt mutatják, megállt a bankjaink háttérbe szorulása, és lassan, de biztosan egyre nagyobb lesz a hazai hitelintézetektől felvett hitelek szerepe a finanszírozásban. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!