A kaució 5 lényeges tudnivalója

A kaució 5 lényeges tudnivalója

2022-01-25 10:42:30

A kaució a szerződéses  kötelezettségvállalások biztosítására használt eszköz. Leginkább a bérleti  szerződések körében találkozhatunk a kaucióval, de számos más szerződéshez  kapcsolódó biztosítékként is szerepelhet. Mit érdemes tudni a kaucióról?

 


  1. Kaució = óvadék  

 A kaució a köznyelvben  elterjedt kifejezés, de a jogszabályokban hiába kutakodnánk a kaució szabályai iránt. A köznyelvben kaucióként ismert biztosítékot a Polgári Törvénykönyv óvadéknak nevezi. Így, ha valamely szerződésben kaucióról van szó az alatt jogi szempontból óvadékot kell érteni.


  1. Mást jelent a polgári jogban és a büntetőjogban

Az óvadék valamely szerződésben vállalt kötelezettség teljesítésének biztosítékául szolgál. Tehát óvadék önmagában nem állhat. Mindig kell lennie valamilyen kötelezettségvállalásnak, amelyhez kapcsolódik. Amennyiben az óvadékot átadó fél nem teljesíti a szerződésben foglalt kötelezettségét, akkor az óvadékot kapó fél az átadott óvadékból kielégítheti a szerződés alapján fennálló követeléseit. Ez történhet úgy, hogy az óvadék jogosultja az óvadék tulajdonjogát megszerezheti (például, ha az óvadék pénz vagy fizetésiszámla-követelés) vagy bírósági végrehajtás útján.

Az óvadék fogalma a büntetőjogban is ismert. Ez természetesen nem tévesztendő össze a polgári jogban alkalmazott óvadékkal. A büntetőjogban az óvadék egy olyan pénzösszeg, amelyet a bíróság állapít meg. Arra szolgál, hogy az eljárás terheltjének eljárási cselekményeken való jelenlétét elősegítse, illetve a bíróság által elrendelt távoltartás, bűnügyi felügyelet szabályai megtartását biztosítsa. Ha például a terhelt a bírósági idézésre nem jelenik meg és nem igazolja a távollétét, az óvadékot elveszíti.


  1. Mi szolgálhat óvadékként?

Az óvadék leggyakoribb formája a pénzbeli óvadék, mivel nem teljesítés esetén ebből a legkönnyebb a követelés kielégítése és az elszámolás.

Nem csak pénz adható óvadékul, hanem értékpapír vagy fizetésiszámla-követelés (pl. pénzforgalmi bankszámlán lévő összeg, betétszámlán lévő összeg) is. Egyéb vagyontárgy akkor szolgálhat óvadék tárgyául, ha ezt külön jogszabály lehetővé teszi, például befektetési vállalkozás által vezetett ügyfélszámla-követelés esetén.


  1. Fontos a kaució átadása

Az óvadék alapításához nem elegendő csupán az óvadékra vonatkozó szerződéses megállapodás. Az is szükséges, hogy az óvadékot a másik fél rendelkezésére bocsássák. Az óvadéknak lényeges eleme, hogy a követelés jogosultjának rendelkezésére álljon, mivel szükség esetén így tudja a követelését az óvadék felhasználásával kielégíteni.

Pénz és hagyományos (nem elektronikus formájú) értékpapír estén a rendelkezésre bocsátás úgy történik, hogy a pénzt/értékpapírt a jogosult birtokába adják, ill. a birtokot a jogosultra ruházzák.

 

Ha az óvadék tárgya fizikailag nem adható birtokba (pl. elektronikus formában előállított és nyilvántartott értékpapír vagy fizetésiszámla-követelés esetén) akkor a rendelkezésre bocsátásnak olyan megoldással kell történnie, amelynek eredményeként az óvadék a kötelezett hatalmából a jogosult hatalmába kerül, vagy az óvadék kötelezettjének korlátlan rendelkezése alól egyébként kikerül. Ez például olyan módon történhet, hogy az értékpapírszámlát vezető pénzintézet, valamint az óvadékot adó és az óvadékot kapó fél szerződést köt, amelyben korlátozzák az óvadékot adó fél rendelkezési jogát az értékpapír számla felett. Ez a korlátozás jelentheti azt, hogy a számlavezető a számlatulajdonos rendelkezéseit az óvadék jogosultjának jóváhagyásával, az óvadék jogosultjának rendelkezéseit a számlatulajdonos jóváhagyása nélkül is teljesíti.


  1. Az óvadék megelőzi a jelzálogjogot

Előfordulhat, hogy az óvadékul szolgáló vagyontárgyat más biztosíték is terheli. Amennyiben az óvadék tárgya egyben jelzálogjoggal is terhelt, akkor az óvadék megelőzi a jelzálogjogot. Ez azt jelenti, hogy az óvadék jogosultját elsőbbség illeti meg a jelzálogjog jogosultjával szemben. Tehát az óvadék jogosultja előbb keresheti követelésének kielégítését az óvadék tárgyából, mint a jelzálog jogosult.


Dr. Szabó Gergely

ügyvéd

- - - - - - - -

A fenti rövid tájékoztatás a teljesség igénye nélkül, figyelemfelhívó célzattal készült, mely nem minősül jogi tanácsadásnak.

 

A megbízható jogi képviselő

 

Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

info@kocsis-iroda.hu

(1) 266-6621

www.kocsis-iroda.huwww.kocsisszabougyved.hu

Kövessen bennünket itt is: Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest


ALBÉRLET
kiadó lakás infok
Kiadó lakás - „etikus kisokos”
Az elmúlt évtized vezető befektetési módszere volt a hasznosítási céllal vásárolt ingatlan. A vevők nagy többsége olyan megoldásokat keresett pénztárca és lehetőség függvényében, ahol az ingatlan állapotától függően nem csak a kiadásból, de a lakás értékének hosszabb távú növekedéséből is kamatoztathatta aktuális befektetését.
albérlet, kiadó, kiadó lakás
Olcsó albérletek – Nem lehetetlen!
Olcsó albérletek – Nem lehetetlen Hova lettek az olcsó albérletek? Minél többet nézegeti az ember az ingatlan portálokat, a kiadó lakásokat, annál inkább biztosabb lehet benne, hogy olcsó albérletet találni bizony nehéz küldetés. Az utóbbi pár évben meglepően megugrottak az árak, Budapesten például 20 %-al, de a többi régióban is jelentősen drágultak az albérleti díjak.
albérletet keres
Albérletet keres? Tippek és trükkök!
Albérletet keres? Te is nehezen találod meg a megfelelő albérletet? Akkor már te is tapasztaltad vagy fogod, hogy annak ellenére, hogy a kínálat hatalmas nem egyszerű művelet olcsó és egyben elfogadható állapotban levő albérletet találni. A tökéletes lakhely kiválasztásakor számos apró dologra oda kell figyelni. Ezért a következőkben össze szedtünk neked, hogy semmi se maradjon ki.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!