Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását

Piaci alapú bérlakások segíthetik a fiatal pályakezdők lakhatását

2018-02-20 14:22:52
Forrás:


Jelenleg a II. kerületben és a XIII. kerületben is van egy-egy fiataloknak szánt bérház, előbbiben kimondottan a 35 év alatti, gyermektelen bérlőket várják. A lakások mérete 12 és 40 négyzetméter között van, a havi bérleti díjak pedig 80 és 150 ezer forint között mozognak. Ehhez jön még egy fejenként 15 ezer forintos havi rezsiköltség, így ha valaki önállóan bérelne lakást, akkor azt 95 ezer forinttól teheti meg.


Megéri így bérelni?

Ami az árakat illeti, ez a konstrukció elsőre nem tűnik jelentősen olcsóbbnak a piacon kínált többi lakásnál. A II. kerületben Pasaréten például a legolcsóbb 40 négyzetméteres lakás 110 ezer forintért bérelhető ki havonta, de a jobb állapotú lakások is mintegy 150 ezer forinttól elérhetők, ami nagyon hasonló árszint.


Ami mégis a bérház mellett szólhat, az az olyan többletszolgáltatások jelenléte, mint a helyben lévő edzőterem vagy a fix rezsiköltség, valamint - a Magyarországon még mindig nem általános - rendezett jogi háttér. Abban az esetben például ha a munkaadó lakhatási cafeteriat tud biztosítani, szükség van a legálisan bejelentett bérleti szerződésre, ami más esetekben egyáltalán nem biztos, hogy megoldott. 

A piaci alapú, fiataloknak szánt bérlakások ötlete tehát egyáltalán nem rossz gondolat, többek között például Németországban is komoly hagyománya van. Ha jelentősen nem is olcsóbbak az így kínált lakások a többi kiadó lakásnál, a bérlők számára egyfajta biztonságot adhat az ingatlan rendezett jogi helyzete, valamint mindez, ha kis lépésekkel is, de hozzájárul a mostani albérleti rendszer kifehéredéséhez.

GAZDASÁG
Miért nőnek ennyire a lakásárak? - Egyszerűen nincs miért csodálkozni!
Miért nőnek ennyire a lakásárak? - Egyszerűen nincs miért csodálkozni!
A lakásárak már hosszú ideje növekednek, és egyelőre úgy tűnik, hogy nem is akar vége szakadni a drágulásnak. A lakáspiaci keresletet több tényező is támogatja, amelyek alapján várhatóan a jövőben sem szakad vége az áremelkedésnek. A makrogazdasági kilátások kedvezőek, miközben a bérek is folyamatosan bővülnek. Az FHB Index Lakásárprognózis elemzése szerint, a jövedelem növekedése 2000-től kezdődően jelentősen meghaladta a lakásárak változását, amit a jelentős drágulás ellenére sem sikerült még behoznia a piacnak, így a jövedelmi helyzet alapján a lakások további drágulására lehet számítani.
Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt
Milliós árak egy éjszakáért: mutatjuk a 10+1 legdrágább magyar lakáshotelt
Az Airbnb oldalán hirdetett lakásokat általában azért keresik a turisták, mert kedvezőbb áron tölthetnek el egy-egy éjszakát az adott városban, mintha szállodába mennének, vagy esetleg az egyediséget keresik és többre értékelnek egy apartmant, egy megszokott szállodai szobánál. Találni azonban olyan szálláshelyeket is a meghirdetett magánlakások között, amelyeknek nem céljuk, hogy olcsóbbak legyenek, mint egy luxusszálloda szobája. Összegyűjtöttük a 10 legdrágább airbnb-s ingatlant, amelyek között több vidéki villa, balatoni nyaraló, illetve belvárosi modern apartman is szerepelt.Figyelem: Több esetben is lehet, hogy technikai hiba van a rendszerben ezért tévesek lehetnek a feltűntetett összegek! Leginkább a milliós, vagy több milliós éjszakánkénti áraknál érdemes gyanakodni az adatok hitelességében. 
Ellentámadás a bankoktól: megindult a magyar gazdaság visszahódítása
Ellentámadás a bankoktól: megindult a magyar gazdaság visszahódítása
Multi anyacégek, külföldi bankok és beszállító partnerek vették át a belföldi bankok helyét a magyar vállalatok finanszírozásában a válság nehéz évei alatt. Legalábbis részben. A legfrissebb adatok azonban már azt mutatják, megállt a bankjaink háttérbe szorulása, és lassan, de biztosan egyre nagyobb lesz a hazai hitelintézetektől felvett hitelek szerepe a finanszírozásban. 
Itt vannak az ország legdrágább utcái
Itt vannak az ország legdrágább utcái
Örök kérdés és vitatéma, hogy vajon Budán vagy Pesten jobb-e lakni. Valóban indokolt az, hogy a lakásárak Budán magasabbak? És az, hogy a főváros legdrágább kerülete mégis Pesten van? Az alábbiakban a legfrissebb lakáspiaci adatok segítségével nézzük meg, hogy a tavalyi évben hol milyen árakon vásároltak a magyarok lakást és érdekességként azt is, hogy hol voltak az ország legdrágább utcái.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!