Ilyen az igazi álomiroda, ahol mindenki szívesen dolgozna!

Ilyen az igazi álomiroda, ahol mindenki szívesen dolgozna!

2017-09-07 16:02:56

Ismét útjára indult az ingatlanpiac kultikus versenye, Az Év Irodája, amelyre szeptembertől már lehet jelentkezni. A szervező ingatlan.com és iroda.hu előzetesen átfogó felmérést készített, hogy a munkavállalók hol és milyen irodában szeretnének dolgozni. Lássuk az eredményeket!


Tömegközlekedés, és zöld 

Az egyik legfontosabb szempont a helyszín. A több mint ötszáz válaszadó kétharmada (66%) tartja fontosnak, hogy az iroda tömegközlekedési eszközzel könnyen megközelíthető legyen, miközben több mint felük (56%) azt is lényegesnek gondolja, hogy a közelben vásárlási-szórakozási lehetőségek legyenek. De a környezettudatos elemeknek is nagy a szerepük, hiszen a válaszadók többsége igényli a sok zöldet (40%) és a biciklis megközelíthetőséget (25%).

Közösségépítés 

Az iroda szerepe a 21. században gyökeresen átalakult, a közösségi terek előtérbe kerültek. Nem véletlen tehát, hogy a válaszadók szerint a legfontosabb egy jól felszerelt konyha (58%) és egy otthonos társalgó (54%). De a harmadik helyre befutott igényes étkező (42%) is fontos tényező a munkavállalók számára.


Ma már ugyanis ezek a terek multifunkcionális helyszínek, ahol dolgozni, ötletelni, kikapcsolódni is lehet. De ugyanígy a lounge is egyre nagyobb szerepet kap, hiszen a kötetlenebb munkakultúra nagyobb lehetőséget és önállóságot biztosít a dolgozóknak, ösztönzi a kreativitásukat és a kezdeményezőképességüket.

Egy ütős irodaszék mindent visz!

Nem csak az irodaterek alakultak át gyökeresen, hanem az irodabútorok is hihetetlen fejlődésen mentek keresztül. Állítható magasságú asztalok és székek, többfunkciós bútorok, kényelmes és otthonos berendezések. A kiválasztásnál előtérbe került a tudatosság, ezért az egészséget szolgáló bútorok mindent visznek. A válaszadók túlnyomó többsége (80%) számára a legfontosabb egy ergonomikus irodaszék, hiszen a sok ülést megsínyli a gerincoszlop és a derék, amely a komfortérzetüket és a teljesítőképességüket csökkenti.

Egyterű iroda vagy saját kuckó?

Érdekes módon egyterű irodát csak minden negyedik válaszoló (25%) szeretne, a túlnyomó többségük (58%) saját szobában dolgozna szívesen. Ez is jelzi, hogy az egyterű irodakoncepció nem minden tevékenységtípus számára megfelelő helyszín, ráadásul ez leginkább a 30 év alatti korosztály körében népszerű megoldás. Kompromisszumos megoldás lehet, ha a projekt vagy tevékenység szerint összeálló csapatok saját szobában ülnek, miközben a nagy közösségi terekben bármikor bekapcsolódhatnak a céges vérkeringésbe.

Nagyon érdekes fejlemény, hogy minden tizedik válaszadó szívesen dolgozna közösségi irodában, ahol a saját időbeosztása szerint abszolválhatja a feladatait. De ugyanígy több mint harmaduk (36%) úgy gondolja, hogy otthonról végezné el a munkáját, vagyis csaknem az összes válaszadó fele már mobil munkavállalóként dolgozna, amely egyértelműen meghatározza a jövőt.

Stílus és funkcionalitás

Az iroda stílusára vonatkozóan a válaszadók némileg konzervatív álláspontra helyezkedtek, ami nem feltétlenül maradiságot jelent, hanem annak a trendnek az ellenpontozása, amely a minél lazább belsőépítészeti elemekkel berendezett munkahelyben találja meg a 21. századot. A Google-fémjelezte munkahely-típust csupán a válaszadók negyede támogatja, viszont a 30 éven aluliak körében ez a stílus sokkal népszerűbb (35%).

A válaszadók fele (47%) emellett azt gondolja, hogy a dizájn helyett fontosabb a funkcionalitás, vagyis legyenek kényelmesek a bútorok. De a technológiai háttér is magától értetődő: a válaszadók 77%-a elvárja, hogy a munkáltatója minden szükséges eszközzel ellássa, hiszen a hatékony munkavégzésnek ez az alapfeltétele. A 30 év alattiak számára pedig különösen fontos, hogy a legdizájnosabb és legkorszerűbb eszközökkel dolgozhassanak.

Elkötelezettség és egészség

A munkahely a közösségépítés színtere: a dolgozók érezzék magukénak a cég értékeit és legyenek elkötelezettek a vállalatuk iránt. A céges elkötelezettség fontos eleme, hogy a munkatársak túlnyomó többsége részt venne közös programokban, legyen az kvízjáték, sportesemény vagy grillparti.

De a dolgozók csaknem fele igényli az egészségügyi vizsgálatokat is, amely ma már a well-being része. Az emberek tudatosan étkeznek és osztják be a mindennapjaikat, tudatosan szeretnék megőrizni az egészségüket is. Ez win-win szituáció, hiszen az egészséges dolgozó nagyobb teljesítményre képes, jelentős karriert futhat be, miközben a cég versenyképessége is növekszik. Külön jó hír a munkáltatók számára, hogy a 40 év alatti munkavállalók többre értékelik az elkötelezettségük növelése és egészségük érdekében tett céges erőfeszítéseket, mintha ezek értékét a fizetésükbe beépítve kapnák meg.

Kalmár Zoltán, az ingatlan.com értékesítési vezetője, az eredményeket értékelve elmondta, hogy egy új irodába való költözés jó alkalom a vállalatok számára, hogy újragondolják a cég funkcionális tereit, a kommunikáció útját a hatékonyabb munkavégzés érdekében. “Szerencsére az elmúlt időszakban számos “A" kategóriás irodaberuházás indult Magyarországon, amelyek lehetőséget kínálnak a munkáltatói márka erősítésére és a munkavállalói elköteleződés növelésére. A piacvezető iroda.hu irodakereső portálra számos új irodaház-fejlesztés került fel az elmúlt hetekben, hogy az érdeklődők teljes körű kínálatból tudjanak válogatni." - tette hozzá az ingatlan.com szakembere.
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!