5 jó tanács költözéshez

5 jó tanács költözéshez

2020-01-13 14:42:49

A költözés mindig izgalmas esemény egy család életében. Izgatottan látunk neki készülődni, hogy berendezkedhessünk az új helyre, és emlékekkel, élményekkel tölthessük meg a falakat. Ám gyakran rémálommá válik: a rengeteg szervezkedés, a használati tárgyaink elszállítása óriási terhet tehet a vállunkra. Hoztunk néhány tippet, hogyan tehetjük gördülékenyebbé a folyamatot.


Tervezés

A költözés első szabálya, hogy tervek nélkül nem szabad belevágni, mert csak káosz alakul ki. Épp ezért mielőtt bármihez is nyúlnánk, gyűjtsük össze azokat a pontokat, amiket betartva könnyebben áthidalhatjuk a nehézségeket.

Készítsünk magunknak időbeosztást! Ha tudjuk, hogy mikor vehetjük át az új otthonunk kulcsait, és meddig kell elhagynunk a jelenlegi lakóhelyünket, akkor meg tudjuk tervezni az egyes lépéseket.

Gyűjtsük össze, hogy mire van szükségünk! Dobozok, fóliák, zacskók… Gondoljuk át, hogy mennyi cuccot szeretnénk átvinni az új lakásba és ehhez hány darab csomagolóanyagra lenne szükségünk. Ha ez megvan, akkor időben szerezzük be a szükséges kellékeket, ne a költözés előtti napokra hagyjuk!


 

Lomtalanítás

A költözés remek alkalom arra, hogy kicsit rendet tegyünk tárgyaink között, és kiszanáljuk azokat, amelyekre már nincs szükségünk. Törekedj arra, hogy csak olyan dolgokat vigyél magaddal, amelyek valóban kellenek!

Ha valamiről tudod, hogy az utóbbi években egyáltalán nem használtad, és feltehetőleg nem is fogod, akkor azt rakd félre. A jó állapotban lévő használati tárgyakat odaadhatod ismerőseidnek, vagy meghirdetheted az Interneten.

Ugyanez igaz a tönkrement tárgyakra. Hacsak nem vagy ezermester, és nem tudod megjavítani őket, akkor felesleges limlom csupán. Szabadulj meg tőlük!

 

Csomagolás

Nincs is bosszantóbb, amikor költözés során, a dobozok kicsomagolásakor észreveszed, hogy kedvenc tányérkészleted összetört, vagy a dohányzóasztal megkarcolódott. Épp ezért érdemes figyelmet fordítani a csomagolásra! A legtöbb barkácsáruházban könnyedén beszerezheted az ehhez szükséges kellékeket.

A dobozok jó szolgálatot tesznek akkor, ha törékeny tárgyakat, vegyszereket, könyveket vagy száraz élelmiszert akarsz szállítani. A ruhák, párnák, egyéb textíliák csomagolásához szerezz be néhány vászonzsákot.

A nagy méretű bútorokat (pl. ágy, szekrény) mindenképp szereld szét! Pakolás közben nagyon könnyen megsérülhetnek, megkarcolódhatnak. Az extra védelem érdekében a lapokat tekerd fóliába!



Szállítás

Ha precízen becsomagoltuk használati tárgyainkat, az még nem jelent garanciát arra, hogy ép állapotban érkeznek a lakásra. A szállítás közben ugyanis figyelembe kell venni az időjárás viszontagságait. Pár jó megoldásnak tűnhet egy platós teherautó, ahol rengeteg hely áll rendelkezésre, nem ezt a járművet javasolnánk. Például az eső miatt a dobozok vagy zsákok gyorsan átázhatnak, ami nem csak kényelmetlenné teszi a költözést (hiszen utána valahogyan ki kell szárítani a dolgainkat), de akár tönkre is tehet bizonyos használati tárgyakat (gondoljunk csak az elektronikus eszközökre). Épp ezért érdemes zárt terű, vagy teherautó  ponyva által védett járművet használni. A teherautó ponyva megakadályozza, hogy csomagjainkat megtépázza az időjárás, így nem kell attól tartanunk, hogy kedves tárgyainknak baja esik.

 

A  költözés napja

Ha mindent elintéztünk, megterveztünk, becsomagoltunk, akkor máris sokat tettünk azért, hogy csökkentsük a káoszt. A költözés napján próbáljunk türelmesek maradni, készüljünk úgy, hogy valószínűleg egész napos munkában lesz részünk. Öltözzünk kényelmesen, és gondoskodjunk az élelemről! Ha kicsi gyermekeink vannak, akik nem tudnak aktívan segíteni a pakolásban, gondoskodjunk a felügyeletükről.

 

Reméljük, tippjeink hasznosnak bizonyulnak. Jó költözést kívánunk!

A cikk a Webkapu  vállalkozói weboldal készítés közreműködésével készült.

 

 

 


ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
Új típusú munkásszállókkal küzdenének a munkaerőhiány ellen
Új típusú munkásszállókkal küzdenének a munkaerőhiány ellen
Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami az egymás hatását erősítő munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható - mutat rá a Staff House Zrt. friss piaci elemzése. Hazánkban több mint 35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. Az ő elhelyezésükre viszont a továbbra is szűk kínálatú albérleti piac nagyon korlátozott mértékben ad lehetőséget, több száz fő folyamatos elhelyezése pedig specializált szakértelmet kíván.
Építkezési lázban ég a főváros
Építkezési lázban ég a főváros
Az idei év az új lakások éve lesz, hangzik el egyre többször a lakáspiaccal foglalkozó szakértők szájából. A fővárost járva egyre több helyen látunk bekerített területeket, ahol éppen valamelyik beruházó cég dolgozik legújabb lakásfejlesztésének megvalósításán. Még a kevésbé népszerű kerületekben is tucatszámra épülnek a lakások, a kedveltebb kerületekben pedig a következő években több ezer új lakást adhatnak át. Míg a válság évei alatt egy-két nagyobb beruházó jelentette a teljes piacot, addig mára a nagyok mellett ismét feltűntek a kisebb fejlesztők, így egyre nagyobb választékból szemezgethetnek a leendő vásárlók. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!