Új típusú munkásszállókkal küzdenének a munkaerőhiány ellen

Új típusú munkásszállókkal küzdenének a munkaerőhiány ellen

2018-04-12 16:28:51

Egyre népszerűbb a tömeges szálláshely-szolgáltatás Magyarországon, ami az egymás hatását erősítő munkaerő- és ingatlanpiaci trendekkel magyarázható - mutat rá a Staff House Zrt. friss piaci elemzése. Hazánkban több mint 35 ezer ember hiányzik a gyártó szektorból, így a nagyvállalatok arra kényszerülnek, hogy a gyártás helyétől több száz kilométerre, illetve akár a határon túlról is toborozzák a kékgalléros munkaerőt. Az ő elhelyezésükre viszont a továbbra is szűk kínálatú albérleti piac nagyon korlátozott mértékben ad lehetőséget, több száz fő folyamatos elhelyezése pedig specializált szakértelmet kíván.


A cég jelenleg is zajló felmérése szerint számos meghatározó magyarországi gyártó vállalatnál több mint 50 százalékos fluktuáció jelentkezik, amelynek egyik fontos tényezője lehet a dolgozók nem megfelelő szállásoltatása. Az úgynevezett kékgalléros munkaerő hiánya elsősorban a hazai feldolgozóipart érinti. A Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adatai szerint az egész iparágban összesen 23 ezer álláshely betöltésére volna szükség. Emellett komoly munkaerőhiány jelentkezik a kereskedelem és gépjárműjavítás területén, ahol jelenleg több mint 6000 fő pótlása a feladat, de több ezer munkavállalóra lenne még szükség az építőipar (2900 fő), a szállítmányozás (3600 fő), valamint a raktározás területén is.


A munkavállalók az esetek döntő többségében nem képesek önmaguk megoldani szállásukat, mivel az azonnali munkába állás igénye miatt nincs idejük az albérlet keresésére, amelyet a több havi kaució, valamint a bérleti díj előre való fizetése miatt anyagilag sem tudnának megengedni maguknak. A vidéki és fővárosi albérlet-piac - az ingatlanfejlesztéseket ösztönző intézkedések ellenére - kínálata továbbra is szűkös, ami tovább súlyosbítja a magas lakhatási költségeket.


A munkás-elszállásolás problémájának megoldását a professzionális szállásolás tudja biztosítani. Ezt jellemzően a kifejezetten erre a célra át vagy kialakított épületben, épületenként több száz fő, kiszolgálással támogatott elhelyezése jelenti. Egy ilyen ingatlan üzemeltetése, több száz munkás egyidejű elhelyezése, ki-be költöztetésük menedzselése, problémáik kezelése, az ingatlan karbantartása folyamatos jelenlétet, ellenőrzést, szakértelmet igényel. A megfelelő munkaerő elszállásolás nagyban segíti a fluktuáció csökkenését, hiszen a dolgozók idejük jelentős részét töltik ezeken a szállásokon. A jövőben éppen ezért ingatlanpiaci szempontból is érdekes kérdés lehet az ilyen típusú szálláshelyek biztosításának kérdése.

ÁLTALÁNOS INGATLANPIACI HÍREK
költözés
5 jó tanács költözéshez
A költözés mindig izgalmas esemény egy család életében. Izgatottan látunk neki készülődni, hogy berendezkedhessünk az új helyre, és emlékekkel, élményekkel tölthessük meg a falakat. Ám gyakran rémálommá válik: a rengeteg szervezkedés, a használati tárgyaink elszállítása óriási terhet tehet a vállunkra. Hoztunk néhány tippet, hogyan tehetjük gördülékenyebbé a folyamatot.
Építkezési lázban ég a főváros
Építkezési lázban ég a főváros
Az idei év az új lakások éve lesz, hangzik el egyre többször a lakáspiaccal foglalkozó szakértők szájából. A fővárost járva egyre több helyen látunk bekerített területeket, ahol éppen valamelyik beruházó cég dolgozik legújabb lakásfejlesztésének megvalósításán. Még a kevésbé népszerű kerületekben is tucatszámra épülnek a lakások, a kedveltebb kerületekben pedig a következő években több ezer új lakást adhatnak át. Míg a válság évei alatt egy-két nagyobb beruházó jelentette a teljes piacot, addig mára a nagyok mellett ismét feltűntek a kisebb fejlesztők, így egyre nagyobb választékból szemezgethetnek a leendő vásárlók. 
felugró ablak bezárása
Hasznos információk lakáskeresőknek!

Heti egyszeri hírlevélben értesítjük aktuális lakáspiac helyzetről és alakulásáról.

Név

Email *

Kérem, adja meg nevét és e-mail címét, hogy tájékoztatni tudjuk!
Email címe megadásával hozzájárul, hogy hírleveleket kapjon.

*-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!